Przepis: Kofty indyjskie z mango chutney

by - 08:00





Dobra, ponieważ w ankiecie na fb wyszło, że wszyscy chcą aby pojawiały się przepisy, postaram się z tym zmierzyć. Nigdy ich nie pisałam, dlatego jeśli coś jest niezrozumiałe, piszcie śmiało! Nie jestem też fotografem jedzenia dlatego, pewnie zdjęcia nie będą super apetyczne no ale może się czegoś nauczę z czasem. Zaznaczam, że jestem trochę kuchennym analfabetą i lubię kiedy gotowanie zajmuje mi jak najmniej czasu i nie jest męczące. Stąd w mojej kuchni zawsze są mrożone mieszanki warzyw itd. no ale to historia na inny wpis :P tymczasem....oto:


Kofty serowe z mango chutney


Czas przygotowania: ok 1 h

Porcje: 2


Składniki

Serek włoski capri 440g
Papryka
Mąka 1,5 łyzki
Olej kokosowy
Ryż basmati
Pulpa mango
Ocet balsamiczny
Kmin rzymski
Mieszanka garam masala
Papryka słodka
Papryka chilli
Czosnek granulowany

1.

Kofty - odsączamy serek capri, rozgniatamy w misce, dodajemy:
Posiekaną drobno paprykę
1,5 łyzki mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki chilli (ja lubię łagodniejsze, jeśli ktoś woli pikantne niech doda więcej)
1 łyżeczka kminu,
1 łyżeczka czosnku

Wszystko razem zagniatamy i formujemy kulki z sera. Smarujemy naczynie żaroodporne bardzo małą ilością oleju kokosowego. Wkładamy do piekarnika na 190 stopni na 25 do 30 minut.

Kofty przed wizytą w piekarniku :)


2.

W tym czasie robimy chutney i gotujemy ryż.
Chutney:
Wlewamy 1 szklankę mango pulpy,
1 łyżeczkę czosnku,
1 łyżeczkę kminu,
0.5 łyżeczki chilli,
1/8 szklanki octu,
0,5 łyżeczki garam masal,
0,5 łyżeczki soli
Mieszamy wszystko razem w garnuszku. Następnie gotujemy wszystko na wolnym ogniu aż odparuje spora część wody. Chutney musi być takie lekko dżemowe w konsystencji :P Odstawiamy do wystygnięcia.

W tej chwili już kofty powinny być gotowe do wyciągnięcia, jeśli wolicie żeby były lekko zarumienione, można jeszcze je przytrzymać w piekarniku, ja polałam je jeszcze przed włożeniem do piekarnika sosem pomidorowym, ale równie dobrze można je zjeść po prostu z chutney albo mieszanką warzyw. Ja lubię jeszcze dodać do nich parę listków mięty.

You May Also Like

0 komentarze

Tutu Mansion. Obsługiwane przez usługę Blogger.